Projektowanie Wnętrz Restauracji lub Kawiarni

Wybierz dla siebie odpowiedni pakiet lub zapoznaj się z informacją odnośnie aranżacji restauracji. 

Projekt Koncepcyjny

Rzut z góry

Projekt Standard

Rzut z góry + wizualizacje

Projekt Max

Rzut z góry + wizualizacje + Projekty techniczne + fotorealistyczne wizualizacje

Przykładowe projekty restauracji
zrealizowane przez naszych projektantów

Projektowanie wnętrz restauracji lub kawiarni

Przy projektowaniu wnętrza lokalu gastronomicznego należy kierować się zupełnie innymi czynnikami niż podczas aranżowania wnętrz mieszkalnych. Kawiarnia czy restauracja powinny być urządzone przede wszystkim w taki sposób, by zapewniać gościom komfort i tworzyć unikalny klimat, do którego będą chcieli wracać jak najczęściej.
Zobacz cenę za projekt >>

Jaka będzie Twoja restauracja?

Nawet najlepsza kuchnia nie przyciągnie gości, jeśli wnętrze restauracji czy kawiarni będzie urządzone w sposób chaotyczny, nieprzemyślany czy przypadkowy. Wnętrze musi być przede wszystkim funkcjonalne i dopasowane do ilości osób, które odwiedzają je na co dzień. Trzeba też o tym pamiętać podczas wybierania mebli czy dodatków – muszą być trwałe, wytrzymałe i odporne na uszkodzenia. Korzysta z nich bowiem na co dzień wiele osób, muszą więc to być meble o wiele bardziej wytrzymałe niż te, które wybieramy do powierzchni mieszkalnych.

Warto zaprojektować restauracje

Projekt restauracji czy kawiarni wymaga sporej wiedzy, doświadczenia oraz umiejętności. Dlatego warto zadbać o to, by wykonał go profesjonalista. Doświadczony architekt wnętrz weźmie pod uwagę wszystkie potrzeby właściciela lokalu, a jednocześnie umiejętnie połączy je z możliwościami danego wnętrza. Dzięki temu można mieć pewność, że projekt spełni wszelkie oczekiwania, a jego późniejsza realizacja będzie bezproblemowa i pozwoli stworzyć wnętrze na miarę potrzeb zarówno właściciela lokalu, jak i jego klientów.

Na co należy zwrócić uwagę podczas projektowania wnętrza kawiarni lub restauracji. Poniżej kilka kwestii, o których należy pamiętać zanim otworzymy drzwi lokalu i wpuścimy do niego pierwszych gości.

Stylistyka lokalu

W tej kwestii warto wziąć pod uwagę rodzaj kuchni, jaka będzie dominowała w danym miejscu. Zupełnie innego wystroju potrzebuje bar szybkiej obsługi, a innego restauracja serwująca sushi czy lokal podający tradycyjne, regionalne jedzenie. Innych mebli i dodatków potrzebuje kuchnia włoska czy francuska, a innych kawiarnia oparta na tradycyjnym, arabskim serwowaniu kawy. Stylistyka wnętrza dopasowana do rodzaju podawanych w nim dań sprawi, że lokal będzie miał swój oryginalny i niepowtarzalny klimat. Chodzi o to, by w lokalu z kuchnią włoską goście mogli poczuć się jak w prawdziwej włoskiej knajpce, a do baru sushi wchodziło się jak do japońskiego, egzotycznego wnętrza.

Projektowanie Restauracji jaka będzie Twoja
Projektowanie Restauracji zaplecze

Im mniejsze zaplecze, tym więcej przestrzeni konsumenckiej

Na samym początku projektowania restauracji warto zadbać o to, by jak najwięcej miejsca było na stoliki dla gości. Minimalizacja przestrzeni zapleczowej nie powinna być jednak zrealizowana do granic absurdu. Część kuchenna czy przechowalnicza powinny być tak zaprojektowane, aby zapewniać komfort pracy pracownikom. Jeśli jednak ta część jest zbyt duża, warto rozważyć generalny remont i zwiększyć przestrzeń dla konsumentów.

Dopasowanie ilości stolików do możliwości lokalu

Z perspektywy właściciela lokalu jest oczywiste, że im więcej stolików, tym lepiej – można w jednym czasie obsłużyć większą liczbę gości. W rzeczywistości jednak warto zachować umiar i zasady ergonomii – stoliki i krzesła powinny być tak umiejscowione i rozstawione, aby umożliwiały bezproblemowe poruszanie się między nimi zarówno gościom, jak i obsłudze lokalu.

Projektowanie Restauracji liczba stolików
Projektowanie Restauracji meble

Meble

Rodzaj i wielkość mebli powinny być dostosowane do indywidualnych potrzeb wnętrza i jego stylistyki. W klasycznych restauracyjnych wnętrzach doskonale sprawdzą się meble drewniane, najlepiej wykonane indywidualnie na wymiar. Dzięki temu można idealnie dopasować meble do konkretnego pomieszczenia.

 W nowoczesnych wnętrzach można natomiast pozwolić sobie na bardziej designerskie meble, łączące w sobie szkło, stal czy tworzywa sztuczne. Najważniejsze, by idealnie współgrały z pozostałymi elementami we wnętrzu.

Oświetlenie

Oświetlenie w restauracji czy kawiarni pełni nie tylko funkcje praktyczne, ale również w dużym stopniu buduje klimat i charakter wnętrza. Aby stworzyć wrażenie przytulności, można zdecydować się na nieco przytłumione światło. To zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż jasne i zbyt mocne oświetlenie, które może przeszkadzać gościom. Źródła światła powinny być jednak tak rozmieszczone, aby każdy stolik był odpowiednio oświetlony.

Projektowanie Restauracji Bar

Bar

Bar jest jednym z najbardziej widocznych i charakterystycznych miejsc w każdym lokalu gastronomicznym, zarówno w restauracji, jak i w pubie czy w kawiarni. Warto zadbać o to, by jego projekt i późniejsze wykonanie były spójne z pozostałymi elementami wnętrza. Najlepszym rozwiązaniem jest wykonanie baru na indywidualne zamówienie, zgodnie z wcześniejszymi założeniami projektu. 

Bar powinien uwzględniać potrzeby konkretnego miejsca, pełnić funkcje reprezentacyjne, przyciągać spojrzenia i budować klimat wnętrza. Jego aranżacja powinna być spójna ze stylistyką pozostałego wnętrza restauracji czy kawiarni.

Dostosowanie do potrzeb osób niepełnosprawnych

Każda restauracja i kawiarnia powinny być zaprojektowane w taki sposób, aby mogły bez problemów korzystać z nich osoby niepełnosprawne. W praktyce, niestety, bywa różnie – wiele polskich lokali jest całkowicie niedostosowanych dla osób z niepełnosprawnością ruchową, poczynając chociażby od schodów prowadzących do lokalu. Jeśli wejście nie zachęca, osoby niepełnosprawne raczej nie skorzystają z usług i mogą być pewne, że także we wnętrzu będą miały problemy z poruszaniem.

Wnętrze restauracji dostosowanej do potrzeb osób niepełnosprawnych powinno być wyposażone we wszelkie udogodnienia, które ułatwią sprawne poruszanie się. Warto zadbać o odpowiednią przestrzeń pomiędzy stolikami i w innych ciągach komunikacyjnych, aby nie było problemu z poruszaniem się po nich wózkiem. Koniecznie trzeba dostosować nie tylko salę restauracyjną, ale również sanitariaty – tu trzeba pomyśleć o odpowiednio szerokich drzwiach do łazienki oraz wszystkich przyrządach i elementach, które będą ułatwiały bezpieczne poruszanie się we wnętrzu.

Na co warto zwracać uwagę w projekcie technologicznym?

Projekt Restauracji Rozkład Pomieszczeń

Rozkład pomieszczeń

Trzeba dokładnie rozpisać wszystkie pomieszczenia oraz podać, jakie mają cechy i do czego będą wykorzystywane.

Toalety z podziałem: dla gości i dla personelu

Niedopuszczalne są toalety, które będą użytkowane zarówno przez pracowników, jak i osoby z zewnątrz. Co więcej, w wymogach toalet dla gości znajduje się między innymi zasada podziału pomieszczenia i rozdzielenia wc od części, w której znajdują się umywalki.

Projektowanie Restauracji Toaleta

Kuchnia i jej wyposażenie

Rozkład kuchennych pomieszczeń może być różny, jednak zawsze musza znaleźć się w nich elementy obowiązkowe, takie jak: szafa kuchenna, zlew produkcyjny, zlew do mycia kuchennego sprzętu.

Rozdzielona droga czysta i brudna

posiłki wydawane dla gości powinny podążać zawsze inną ścieżką niż brudne naczynia wracające do kuchni. Te dwie drogi nie mogą się krzyżować i najlepiej, jakby były jak najdalej od siebie.

Projekt Restauracji Rozkład Pomieszczeń

Jak widać, projektowanie wnętrza restauracji to nie tylko aranżacja polegająca na odpowiednim rozstawieniu stołów czy dobraniu stylistyki i dekoracji, ale również konieczność stworzenia projektu technologicznego, czyli dokumentu, który musi być w zgodzie z licznymi przepisami. Warto więc powierzyć proces projektowania restauracji czy kawiarni profesjonalistom, którzy doskonale znają się nie tylko na tworzeniu efektownych aranżacji, ale również na wszelkich wymogach technicznych i tworzeniu zaawansowanej urzędowej dokumentacji.

Projektując wnętrze restauracji, kawiarni, baru należy zwrócić uwagę na to iż miejsca te odwiedza duża ilość gości, dlatego użyte materiały muszą odznaczać się wytrzymałością ze względu na ciągłe użytkowanie oraz wysoką odpornością na wszelkiego rodzaju uszkodzenia.

Projekt miejsca publicznego jakim jest restauracja, kawiarnia czy cukiernia wymaga fachowego podejścia i zadbania o najdrobniejszy szczegół, ponieważ to wpływa na pozytywne bądź negatywne doznania Klientów. Ponadto wystrój wnętrza powinien być dopasowany do preferencji Klientów, którzy stanowią grupę docelową danego miejsca.

Jeśli chcesz zaprojektować własną kawiarnię lub restaurację napisz na biuro@projektowanie-wnetrz-online.pl przygotujemy projekt estetyczny, funkcjonalny, i przede wszystkim przyjazny Gościom.